Analýza současného stavu realitního trhu České republiky a jeho prognóza do roku 2016 - Hrbková, Veronika (2013)
Cílem práce je analýza současného stavu realitního trhu České republiky a jeho prognóza do roku 2016. Analýza současného stavu realitního trhu bude provedena za využití strategické a konkurenční analýzy. Prognóza budoucího vývoje realitního trhu bude zkoumána pomocí regresní analýzy tržeb na realitním trhu. Z národohospodářského hlediska je téma velmi aktuální, protože realitní a hypoteční trh je indikátorem ekonomického vývoje každého státu. Problémy, které přinesla americká nemovitostní krize, významně ovlivnily vývoj a projevily se ve formě deprese na realitním trhu České republiky. Teoretická část práce bude charakterizovat použité pojmy a definice, jako je národní hospodářství, hospodářský cyklus, hospodářská krize, realitní trh, nemovitostní bublina, hypoteční krize, atd. V analytické části práce bude provedena analýza realitního trhu České republiky. Nejprve bude zkoumán vývoj realitního trhu od roku 2000 do současnosti s důrazem na parametry: počet realizovaných převodů v daném roce, vývoj objemu realizovaných finančních prostředků v každém roce a průměrná cena za převedenou nemovitost. Pro zkoumání současného stavu bude využita strategická analýza, budoucí vývoj bude založen na regresní analýze realitního trhu České republiky do roku 2016.