Politický proces tvorby,schvalování a plnění státního rozpočtu ČR - Hustolesová, Lucie; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Pícl, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Státní rozpočet je tématem více než aktuálním a velice klíčovým pro vývoj ekonomiky. Cílem práce bude zmapovat politický proces tvorby, schvalování a plnění státního rozpočtu v České republice a ukázat, zda jsou deficitní rozpočty pouze výsledkem špatných politických rozhodnutí. Práce se zabývá samotným procesem tvorby a schvalování státního rozpočtu. Dále práce mapuje legislativu, která tento proces ovlivňuje, zkoumá strukturu státního rozpočtu s identifikací nejvýznamnějších příjmových a výdajových položek. Druhá část pak nabízí pohled na hospodaření jednotlivých vlád od vzniku samostatné České republiky, vždy je vybrán jeden rozpočet schválený během volebního období dané vlády. Tento rozpočet je podroben detailnější analýze. Práce identifikuje hlavní položky, které vytváří nevyrovnanost státního rozpočtu, zkoumá plnění státního rozpočtu jednotlivými vládami, hledá společné tendence v jejich hospodaření. Práce tak nabízí pohled na jednotlivé státní rozpočty, aby mohla diskutovat, zda je vyrovnaný státní rozpočet za současných podmínek dosažitelný, nebo je jeho deficitní charakter zabudován do samého procesu vzniku.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses