Analýza výběru vhodného CRM systému. - Leitmančík, Adam (2013)
Pomocí třech odlišných reálných CRM produktů (Salesforce.com, MS Dynamics CRM,e-Way CRM) řeší řadu ukázkových problémů a požadavků ve třech fiktivně vytvořených firmách. Kvalitně nastaveným CRM systémem může vést k nižším nákladům na získávání informací pro vedoucí pracovníky, na získávání informací o zákazníkovi pro obchodní zástupce a celkově lepší spolupráci se zákazníkem. Problémem, který může nastat, a který řeší tato práce je výběr správného CRM řešení do podniku po zhodnocení funkcionality, ceny a možných komplikací při zavedení.