Analýza vztahu makroekonomických ukazatelů a hospodářských výsledků firmy - Scigel, Pavel; Fíglová, Zuzana, 1977-; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Výkon ekonomiky České republiky je měřen několika makroekonomickými ukazateli, jejichž vývoj je v posledních letech proměnlivý. Na základě obecných ekonomických předpokladů má vývoj ekonomiky dopad na hospodářské výsledky firem. Jejich vývoj v čase je zachycen pomocí ekonomických časových řad, do kterých je promítnut. Jejich prostřednictvím lze zkoumat vlastnosti ve vývoji ekonomiky a také vzájemné vztahy mezi ukazateli. Na tuto problematiku lze aplikovat postupy, kterými je možné vztahy mezi veličinami popsat a vyčíslit. Za účelem vyjádření vlastností jedné časové řady je využíváno stochastické lineární modelování a pro vyčíslení síly vztahu mezi časovými řadami lze použít regresní analýzu a testování Grangerovy kauzality.
Vedoucí práce: Zuzana Dlouhá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses