Audit IS - teorie a praxe - Fišera, Martin (2013)
Diplomová práce pokrývá problematiku auditu IS v celé jeho šíři. Protože se jedná o velmi komplexní oblast, bylo nutné práci rozdělit do několika logických na sebe vzájemně navazujících kapitol. Kvalita a audit jsou klíčovými pojmy pro tuto práci, proto jim je věnována celá první kapitola, která chronologicky popisuje vývoj těchto pojmů. Interpretace kvality je popisována velmi široce od dob starého Řecka a Říma přes přístupy Total Quality Management až po současné chápání uvedené v normativních rámcích vydávaných společností ISO. Na pojem kvalita je v kapitole plynule navázáno pojmem audit, jehož vývoj je taktéž detailně chronologicky popsán a to od veřejného čtení účtů až po současnou podobu auditu IS. Zvláště je pak věnována pozornost vývoji samotné definice auditu a vztahu mezi finančním auditem a auditem IS. Druhá -- poslední -- část první kapitoly je pak věnována podrobnému popisu důvodů pro aplikaci auditu IS v praxi. Jelikož je audit IS v mnohém specifický, je jeho charakteristickému postavení v praxi věnována druhá kapitola, která obsahuje kromě popisu charakteristických rysů také stručné nastínění problematiky outsourcingu a cloudcomputingu ve vztahu k auditu IS. Třetí kapitola se věnuje normativní základně auditu IS. Vzhledem k velkému množství normativních rámců jsou v kapitole rozebíráni pouze vybraní zástupci. Jedná se například o ISO/IEC 20000, COBIT, ITIL a jiné. Ti jsou zevrubně popsáni, zhodnoceni a případně porovnáni s dalšími relevantními rámci pro definování vzájemných vztahů a hodnocení přínosů. Poslední kapitola je věnována návrhu procesu auditu IS na konceptuální úrovni. Cílem je především volně navázat na normativní základnu rozebíranou v předchozí kapitole a vytvořit jednoduchý, univerzální, snadno aplikovatelný a přizpůsobitelný proces auditu IS s ohledem na definov