Vliv zavedení odloženého školného na kvalitu vysokoškolského systému v ČR - Dvořáček, Alexandr; Czesaný, Slavoj, 1940-; Pikhart, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato diplomová práce zkoumá vliv a důsledky zavedení odloženého školného v České republice na kvalitu a systém financování vysokého školství. Cílem je na základě analýzy možných důsledků zavedení odloženého školného stanovit jeho reálný dopad na zvýšení kvality vysokého školství a učinit doporučení pro zavedení nebo odmítnutí této formy finanční spoluúčasti. První část práce obsahuje teoretický pohled na vzdělání, jeho roli pro moderní ekonomiku, definuje pojem vzdělání, jako druh ekonomického statku a popisuje aktuální systém vysokoškolského vzdělání v České republice. V rámci empirického zkoumání dojde ke komparaci aktuální situace vysokoškolského systému v ČR se situací v EU a v zemích OECD. Analýza bude vycházet ze statistických údajů o počtu osob s vysokoškolským vzděláním, objemu investic do vysokoškolského systému, poměru veřejného a soukromého financování systému, počtu studentu hlásících se na VŠ, celkových výdajů na jednoho studenta, uplatnění vysokoškoláků na trhu práce a dalších ukazatelů. Na základě této komparace budou stanoveny silné a slabé stránky českého vysokoškolského systému a jeho trend v posledních 5 letech. V rámci plánovaného zavádění přímé finanční účasti studentů vysokých škol bude uvažován princip odloženého školného jakožto možný nástroj nejen pro zvýšení soukromých finančních prostředků v systému, ale i pro dosažení kvalitnější úrovně vysokoškolského vzdělávání. Na základě zkušeností se zaváděním tohoto systému v zahraničí (ve Velké Británii a Austrálii) a meta-analýzy názorů odborníků na financování vysokoškolského systému budou odhadnuty možné dopady zavedení školného v ČR. Závěrem práce bude shrnutí do jaké míry příliv soukromých finančních prostředků do systému změní silné a slabé stránky vysokoškolské
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses