Možnosti stabilizačních efektů návratných příjmů v hospodaření obcí na příkladu odlišných velikostních kategorií obcí - Šimánek, Zbyněk (2010)
Práce představuje konkrétní podoby stabilizace dlouhodobého rozvoje obcí návratnými příjmy v podmínkách ČR na příkladu zástupců odlišných velikostních kategorií obcí. Stabilizace rozvojových aktivit je vhodná při neočekávaných, mimořádných událostech negativního charakteru, při zajišťování kontinuity investičních aktivit či z důvodu profinancování rozsáhlých rozvojových projektů. Tradiční podoba proticyklicky směřující stabilizace vycházející z keynesiánské politiky nebyla na analyzovaných zástupcích obcí potvrzena, rozhodování na místní úrovni neslo silně procyklický charakter. Autor poukazuje na nezbytnost stabilizačních procesů na úrovni obcí též jako na důsledek dlouhodobé nekoncepčnosti fiskální politiky centrální úrovně.