Faktory konkurenceschopnosti podniků ve strojírenském průmyslu - Částková, Barbora (2012)
Tato diplomová práce se jmenuje Faktory konkurenceschopnosti podniků ve strojírenském průmyslu. V práci se zamýšlím nad postavením a současným stavem strojírenského průmyslu, nad významem inovací pro podnik, nad aspekty, které je podněcují a naopak jim brání, a nad možnostmi spolupráce univerzit s výzkumnými ústavy a podniky. Dále je v práci vysvětlována důležitost pravidelné analýzy situace podniku na trhu, pečlivého nastavení a dodržovaní strategie a co nejvyšší provozní efektivity. Na základě nastudovaných zdrojů byly stanoveny faktory konkurenceschopnosti podniků. Následovaly rozhovory ve čtyřech firmách z okolí Ústí nad Orlicí, které se zaměřují na výrobu radiátorů a otopných těles, výrobu průmyslových armatur, výrobu strojů pro textilní průmysl a výrobu autobusů. Ze získaných informací lze konstatovat, že výše uvedené firmy jsou konkurenceschopné a že se zaměřují na inovace. S manažery firem byly diskutovány faktory konkurenceschopnosti strojírenských firem a byl vytvořen souhrn faktorů, které ovlivňují úspěšnost strojírenských podniků.