Vybrané právní formy podnikání zahraničního subjektu v ČR - Pacovský, Martin (2012)
Práce zpracovává téma vstupu zahraničního podnikatele na český trh ve dvou různých formách podnikání -- prostřednictvím franchisingu a prostřednictvím společnosti s ručením omezeným. Hlavním tématem je srovnání právní úpravy a smluvního rámce těchto dvou forem podnikání, především se zaměřením na právo duševního vlastnictví a na ochranu nehmotných statků. V práci je uvedena obecná úprava smluv v oblasti práv k nehmotným statkům, včetně smlouvy licenční, dále je práce věnována franchisingu a společnosti s ručením omezeným. S podnikáním zahraničního podnikatele souvisí nezbytná úprava mezinárodního prvku při uzavírání smluv. Smluvní spolupráce více podnikatelů vyžaduje také úpravu práva hospodářské soutěže, v této práci především se zaměřením na franchising. Aplikační část práce se věnuje ochraně práv duševního vlastnictví na příkladu konkrétního zahraničního podnikatele, podnikajícího postupně formou franchisingu a poté prostřednictvím společnosti s ručením omezeným, která byla založena jako dceřiná společnost zahraniční mateřské společnosti. Přístup podnikatele k ochraně duševního vlastnictví při expanzi svého podnikání je analyzován podle jednotlivých druhů nehmotných statků (např. ochranná známka, know-how). Cílem práce je zjistit specifika jednotlivých forem podnikání a identifikovat problémy spojené s poskytováním práv duševního vlastnictví.