Reálné využití metod operačního výzkumu ve spojení s logistickými technologiemi - Fesenko, Anastasiya (2013)
Tématem této diplomové práce je reálné využití metod operačního výzkumu ve spojení s logistickými technologiemi. Cílem práce je ukázat, jak lze optimalizační a simulační metody aplikovat a dále posoudit, jsou-li tyto metody vhodnými nástroji při uplatnění jednotlivých logistických technologií. Byly rozebrány následující logistické technologie: Just in Time, Kanban, Cross-Docking a Hub and Spoke. Mezi použité matematické nástroje patří: modely smíšeného lineárního programování, distribuční úlohy, metody vícekriteriálního hodnocení variant a simulační modely. Na základě matematických modelů byly vyřešeny čtyři příklady zavedení nových technologií nebo analýzy již fungujících systémů.