Aplikace data miningu v podnikové praxi - Trávníček, Petr (2012)
Dobývání znalostí z databází coby jedna z disciplín informačních a komunikačních technologií se v průběhu posledních desetiletí vyvinula do podoby, kdy se rostoucímu zájmu těší zdaleka již nejen ze strany velkých komerčních organizací. Problematikou data miningu se zabývá předkládaná diplomová práce, přičemž hlavní pozornost je věnována jeho využití v podnikové praxi. Cílem práce je zhodnotit možnosti aplikace data miningu a současně pojednat o způsobech realizace data miningových řešení jak z pohledu při nich konkrétně využitých metod a algoritmů, tak i z pohledu přizpůsobení podnikových procesů. Dosažení tohoto je předmětem náplně teoretické části zaměřující se na principy disciplíny data miningu, proces dobývání znalostí z databází, nejběžněji využívané metody a algoritmy dolování dat a konečně na typické úlohy, jež jsou v této oblasti řešeny. Dalším cílem je prezentovat přínosy data miningu na příkladu modelové úlohy, která je řešena v rámci praktické části práce. Součástí úlohy je proto vedle vyhodnocení vytvořených modelů také návrh následných kroků vedoucích k efektivnějšímu fungování podniku v dané oblasti. V tomto bodě také vidím, vedle charakteristiky procesu dobývání znalostí z databází, hlavní přínos této práce.