Úloha nákladního listu CMR v přepravních službách - Vacek, Tomáš (2013)
První část této diplomové práce je věnována obecně Úmluvě CMR, nákladnímu listu CMR, obligatorním údajům, které jsou do něj zapisované a subjektům vystupujícím na přepravním trhu. Druhá část se bude věnovat odpovědnosti dopravce a jiných subjektů, pojištění odpovědnosti dopravce za ztrátu, poškození či zničení zásilky, promlčeními, reklamacemi a pojištěním. Tuto problematiku doložím a rozeberu pomocí soudních rozhodnutí. V další části práce bude popsán a rozebrán elektronický nákladní list CMR. Budou zhodnocena jeho pozitiva i negativa, jeho využití v praxi a jeho budoucnost. Zejména se tato část práce bude zaobírat výzkumem, který mezi svými členy provedla Mezinárodní silniční unie.