Pojetí člověka v ekonomii - Műller, Jan (2012)
Tato diplomová práce zkoumá model člověka ekonomického, jeho historická východiska, ale i novodobější kritiku tohoto konceptu a alternativní pojetí člověka v ekonomii, především pojetí behaviorální ekonomie. Lidská (ne)dokonalost vede k diskuzi o tom, jak velkou svobodu by člověk měl mít případně, do jaké míry by měl být paternalisticky veden. Proto tato práce představuje a testuje koncept libertariánského paternalismu, který se snaží aplikovat na drogovou problematiku. Práce ukazuje, že model člověka ekonomického je v mnoha ohledech příliš zjednodušený a nepostačující. Tudíž rozšíření tohoto modelu o poznatky psychologie, biologie a dalších věd se zdá být prospěšné. Libertariánský paternalismus se přes několik nedostatků ukázal býti ve specifických situacích realizovatelný a životaschopný.