Pojetí člověka v ekonomii - Műller, Jan; Chalupníček, Pavel; Doležalová, Antonie, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato diplomová práce zkoumá model člověka ekonomického, jeho historická východiska, ale i novodobější kritiku tohoto konceptu a alternativní pojetí člověka v ekonomii, především pojetí behaviorální ekonomie. Lidská (ne)dokonalost vede k diskuzi o tom, jak velkou svobodu by člověk měl mít případně, do jaké míry by měl být paternalisticky veden. Proto tato práce představuje a testuje koncept libertariánského paternalismu, který se snaží aplikovat na drogovou problematiku. Práce ukazuje, že model člověka ekonomického je v mnoha ohledech příliš zjednodušený a nepostačující. Tudíž rozšíření tohoto modelu o poznatky psychologie, biologie a dalších věd se zdá být prospěšné. Libertariánský paternalismus se přes několik nedostatků ukázal býti ve specifických situacích realizovatelný a životaschopný.
Vedoucí práce: Pavel Chalupníček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses