Ekonometrická analýza dopadu regulačního poplatku na délku pobytu v nemocnici - Junga, Přemysl (2012)
Tato práce zkoumá vliv zavedení zpětného proplácení regulačního poplatku v r. 2009 v krajských zdravotnických zařízeních na dobu hospitalizace. Analýza se zaměřila na zařízení akutní a následné péče a je provedena pomocí metody difference in differences. U zařízení akutní péče bylo zjištěno zvýšení doby hospitalizace o 0,5-1 % a u zařízení následné péče okolo 8-12 %. Tyto vztahy mohou být narušeny zavedením DRG systému v ČR, jeho vliv může být nerovnoměrně rozložen mezi zasaženou a kontrolní skupinou.