Evropský region Dunaj – Vltava jako specifická forma přeshraniční spolupráce - Králová, Lucie (2012)
Diplomová práce se zabývá tématem přeshraniční spolupráce, zaměřuje se na nový trilaterální Evropský region Dunaj -- Vltava založený v roce 2012 a analyzuje možnosti využití nástroje přeshraniční spolupráce - ESÚS. V teoretické části je popsán rozvoj přeshraniční spolupráce, její formy a nástroje. Praktická část se věnuje přímo danému makroregionu -- hodnocení strategických dokumentů v rámci přípravné fáze, samotnému založení, analýze současné situace a přípravám již konkrétních projektů přeshraniční spolupráce. Práce také obsahuje názory představitelů všech partnerských regionů, kde jednou ze stěžejních otázek je právě možnost pro budoucí využití ESÚS.