Klaster - módny pojem alebo skutočný nástroj konkurencieschopnosti? - Šándorová, Lucia; Votava, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Balková, Gabriela (2013)
Predmetom mojej bakalárskej práce je problematika klastrov ako formy spolupráce a opis jeho fungovania v praxi. Úvod teoretickej časti práce je venovaný histórii klastra. Zaoberá sa výkladom základných pojmov, následne opisuje vznik, vývoj a financovanie tejto formy spolupráce. Ďalej vysvetľuje pojmy ako facilitátor, klastrové iniciatívy. Na záver opisuje hlavné výhody aj nevýhody klastrov. Praktická časť je zameraná na popis a analýzu dvoch klastrov na území Slovenskej republiky, konkrétne v Trnavskom kraji. V závere budú zhodnotené a porovnané jednotlivé klastre doplnené o odporúčanie na ich rozvoj v budúcnosti. Cieľom bakalárskej práce je zistiť, či je klaster ako forma spolupráce tak prínosná, ako sa to v odbornej literatúre uvádza
Vedoucí práce: Libor Votava
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2013
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2013
Keywords: konkurenceschopnost; klastry (ekonomie); management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; competitiveness; clusters (economics); bachelor's theses