Vliv externích fotbalových soutěží na vyrovnanost domácích fotbalových lig - Kozlov, Vitalij (2012)
Práce se zabývá vlivem evropských pohárových soutěží na vyrovnanost domácích lig. Rozebírá význam soutěžní vyrovnanosti ve sportovních ligách a její ovlivňování prohlubujícími se rozdíly v ekonomické síle mezi kluby. V praktické části jsou představena specifika anglické, německé a španělské nejvyšší fotbalové soutěže. Pozornost je věnována rozdílům ve struktuře a výši výnosů klubů jak v rámci jedné soutěže, tak i mezi jednotlivými ligami. V práci je provedena analýza vlivu účasti evropských soutěží na celkové výnosy klubů. Prověřeno také bude, zda je s růstem výnosů spojen pokles soutěžní vyrovnanosti.