Produktivita odbavení zákazníka v retailu - Vaník, Karel; Jirsák, Petr; Holman, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Tato práce se zabývá logistickými procesy v maloobchodním řetězci. V teoretické části popisuje vývoj a současný stav logistických řetězců při dopravení zboží od dodavatele na regály obchodů. V praktické části se tato práce pokouší aplikovat logistické principy na pohyb zákazníků po prodejní ploše obchodu. Mezi použité metody patří studium a aplikace převážně zahraniční literatury. Dále práce rozebírá odbavení zákazníka v pokladní zóně. Zde analýza vychází z dat poskytnutých jedním konkrétním maloobchodním řetězcem. Na závěru praktické části se autor pokouší o návrhy zlepšení produktivity odbavení zákazníka a o případnou změnu metrik, kterou se tato produktivity měří. Cílem práce je na jedné straně zmapovat měření produktivity odbavení zákazníka v maloobchodním řetězci a navrhnout zlepšení. Na druhé straně se bude tato práce snažit dokázat, že logistika nestojí mimo ostatní funkční útvary společnosti (ani nad nimi ani pod nimi) a měla by tedy velmi blízce s těmito útvary spolupracovat.
Vedoucí práce: Petr Jirsák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses