Zmrtvýchvstání tzv. Tobinovy daně. Jaké jsou její zamýšlené nezamýšlené a nezamýšlené nezamýšlené důsledky? - Švec, Marek (2012)
V nedávné době někteří ekonomové a politikové v kontextu finanční krize znovu oprášili myšlenku zavedení tzv. Tobinovy daně, resp. daně z finančních transakcí (FTT). Diplomová práce stručně shrnuje dosavadní literaturu o FTT. Dvě případové studie Švédska a Velké Británie ukazují v určitých ohledech dvě rozdílné zkušenosti s FTT. Práce podrobně analyzuje národohospodářské důsledky Evropskou komisí navrhované FTT z pohledu ekonomické teorie a hospodářské politiky. Dílčí závěry diplomové práce odhalují některá negativa a úskalí FTT. Přínosy FTT přitom zůstávají spíše sporné. Práce proto dochází k závěru, že FTT není vzhledem k závažnosti svých dopadů vhodným hospodářskopolitickým opatřením.