Zmrtvýchvstání tzv. Tobinovy daně. Jaké jsou její zamýšlené nezamýšlené a nezamýšlené nezamýšlené důsledky? - Švec, Marek; Mládek, Josef; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
V nedávné době někteří ekonomové a politikové v kontextu finanční krize znovu oprášili myšlenku zavedení tzv. Tobinovy daně, resp. daně z finančních transakcí (FTT). Diplomová práce stručně shrnuje dosavadní literaturu o FTT. Dvě případové studie Švédska a Velké Británie ukazují v určitých ohledech dvě rozdílné zkušenosti s FTT. Práce podrobně analyzuje národohospodářské důsledky Evropskou komisí navrhované FTT z pohledu ekonomické teorie a hospodářské politiky. Dílčí závěry diplomové práce odhalují některá negativa a úskalí FTT. Přínosy FTT přitom zůstávají spíše sporné. Práce proto dochází k závěru, že FTT není vzhledem k závažnosti svých dopadů vhodným hospodářskopolitickým opatřením.
Vedoucí práce: Josef Mládek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses