Aplikace metod vícekriteriálního rozhodování při volbě financování nemovitosti - Klasová, Petra (2013)
Nejdůležitějším hlediskem, které je uvažováno při rozhodování, zda investovat do vlastního bydlení, je cena zvolené nemovitosti a způsob jejího financování. Cílem této diplomové práce je snaha o vytvoření kompletního přehledu produktů vhodných na financování koupě nemovitosti, využití metod vícekriteriálního hodnocení variant při hodnocení těchto produktů a zkoumání vhodnosti jednotlivých metod. Cílem je teoretický popis a praktická analýza nejen základních hypotečních úvěrů, ale i řádných a překlenovacích úvěrů ze stavebního spoření. Jádrem práce jsou čtvrtá a pátá kapitola, v nichž jsou k dispozici výsledky jednotlivých metod vícekriteriální optimalizace použitých k uspořádání a hodnocení jednotlivých variant zvoleného typu úvěru na bydlení. V závěru páté kapitoly je zvolen obecně nejlepší produkt.