Liberalizace trhu s elekřinou a soutěžní politika. - Zámorský, Tomáš (2012)
Smyslem liberalizace trhu s elektřinou je narušení strnulé tržní struktury, kdy monopol z regulace zneužívá svého postavení na úkor spotřebitelů. Strnulou tržní strukturou byl český trh s elektřinou charakterizován od roku 1990 až do roku 2001, kdy nabyl účinnosti tzv. "energetický zákon", díky kterému začal proces liberalizace vstupu do odvětví a díky kterému si dnes může spotřebitel svobodně vybrat svého dodavatele elektřiny. Cílem této práce je na základě porovnání necenových a cenových konkurenčních výhod alternativních a tradičních dodavatelů elektřiny zjistit, zda je dominantní výrobce elektřiny ČEZ schopen i do budoucna udržet dominantní podíl na trhu. Analýza ukázala, že ČEZ už nemá díky liberalizovanému vstupu do odvětví tak stabilní pozici na trhu, a že jeho podíl např. na trhu dodávek elektřiny velkoodběratelům už není díky konkurenci dominantní. Jeho podíl na trhu z hlediska počtu obsluhovaných odběrných však nadále zůstává majoritní.