Analýza přístupu firem ke společenské odpovědnosti v porovnání s požadavky standardu GRI - Bláhová, Veronika (2012)
Diplomová práce se zabývá analýzou plnění požadavků standardu GRI (Global Reporting Initiative) ve vybraných firmách. Standard GRI je považován za mezinárodně uznávaný nástroj pro tvorbu zpráv o společenské odpovědnosti (CSR -- Corporate Social Responsibility). Teoretická část je nejprve zaměřena na charakteristiku konceptu společenské odpovědnosti firem a na oblasti, které zahrnuje a dále přibližuje různé možnosti hodnocení aktivit na poli CSR. Největší prostor je věnován standardu GRI a jeho nejaktuálnější verzi pokynů pro reportování G3.1. Tyto pokyny jsou podkladem pro analýzu a vyhodnocení zpráv o společenské odpovědnosti. Výsledkem analýzy je nalezení nedostatků a shrnutí významných kroků, které by měly být pro firmy vodítkem, jak lépe a efektivněji přistupovat k reportingu.