Vplyv zimného cestovného ruchu na rozvoj regiónu prípadová štúdia okresu Žarnovica - Bieliková, Hana (2012)
Cestovný ruch prispieva stále väčšou mierou ekonomike štátu o čom svedčí aj jeho 9% príspevok k celosvetovému HDP v roku 2011. Významnou súčasťou cestovného ruchu je zimný cestovný ruch prezentovaný okrem iného aj lyžiarskymi strediskami. Hlavným cieľom tejto práce je teda vymedziť súvislosti zimného cestovného ruchu na Slovensku, konkrétne v okrese Žarnovica, a určiť jeho konkrétne dopady na okres. Zmyslom tejto diplomovej práce je vyhodnotiť vplyv zimného cestovného ruchu na obyvateľov a podnikateľské subjekty. Čiastočným cieľom práce je vyhodnotiť efektívnosť fungovania lyžiarskych stredísk v okrese, ktoré k rozvoju regiónu prispievajú a poskytnúť relevantné odporúčania. Práca je založená na kombinácii kvalitatívnych a kvantitatívnych postupov. Využitá bude tiež komparatívna analýza so zahraničím. Dáta budú získavané zo štatistík Štatistického úradu SR a z dotazníkových šetrení, ktoré napomôžu k naplneniu vytýčeného cieľa. Z metodologického hľadiska budú aplikované základné štatistické postupy.