Využití simulačních modelů k analýze výrobního procesu - Ficová, Pavla (2013)
Využití simulací se stává stále častěji součástí plánování a analýzy podniků. Pomocí počítačového programu lze snadno vytvořit model, který věrně napodobuje realitu a s jeho pomocí analyzovat situaci ve firmě. V této závěrečné práci je simulace využita k přesnému zjištění vytíženosti strojů vyrábějících štíty. Dále slouží simulace k analýze celého výrobního procesu, jenž začíná dovezením materiálu a končí hotovým výrobkem. Hlavní důraz je kladen na praktickou část práce, ale samozřejmě je zde uvedena i teorie nezbytná pro hlubší pochopení problému. Upravováním vstupních údajů, tedy experimentováním s daty, je hledána optimální vytíženost strojů, počet směn a zaměstnanců. Na základě výsledků analýzy může být upraven počet vyráběných štítů a upraven výrobní proces. Cílem je zjištění současného stavu vytíženosti a nalezení stropu pro případné budoucí rozšíření výroby.