Personálny controlling - Kolesárová, Ľudmila (2013)
Práca charakterizuje controlling ako nástroj merania efektivity procesov. Vysvetľuje dôvody a predpoklady jeho vzniku. Ďalej sa zaoberá možnosťami jeho aplikácie do personálneho riadenia, pričom popisuje jednotlivé personálne procesy a objasňuje metódy personálneho controllingu. Cieľom je nájsť vhodné postupy merania efektivity jednotlivých personálnych procesov ako aj personálneho riadenia ako celku. Následne je vybraný podnik Key Plastics Janovice, ktorý do istej miery uplatňuje personálny controlling. V práci sú hľadané možnosti využitia metód personálneho controllingu v spoločnosti pri zachovaní existujúcich procesov. Je navrhnutý model Balanced Score Card pre personálne riadenie ako súhrnný nástroj na vyhodnocovanie efektivity využívania ľudských zdrojov a starostlivosti o ne.