Offshoring do regionu SVE - Sobotková, Magda (2013)
Práce se komplexně zabývá problematikou offshoringu s důrazem na jeho logistické nároky a předpoklady. V úvodní části jsou vydefinovány základní pojmy jako outsourcing, offshoring a offshore outsourcing. Hlavními motivy zahraniční produkce jsou hledaní vhodných zdrojů (například levné pracovní síly za účelem úspory nákladů), nebo expanze na zahraniční trhy. Rozebrány jsou přínosy a rizika offshoringu a kritéria výběru vhodné hostitelské země. Důraz je kladen i na často opomíjené důsledky plynoucí z globalizování logistického řetězce, v první řadě na prodloužený lead time. Střední a východní Evropa je jeden s významných offshoringových regionů. SVE disponuje relativně levnou a kvalifikovanou pracovní silou, největší výhodou je její geografická blízkost na potenciální cílové trhy západní Evropy a tedy výrazné logistické úspory v porovnání s obsluhou tamních trhů z asijských států.