Psychologie investora na devizových trzích - Obergruber, Petr (2013)
Předmětem práce "Psychologie investora na devizových trzích" je vysvětlení základních předpokladů pro obchodování na devizových trzích a dosahování zisku. Práce se především zabývá měkkými faktory vstupujícími do rozhodování investora, které jsou charakteristické pro lidské rozhodování, ale často nejsou statisticky ani logicky optimální a tím způsobují chyby a ztráty investora. Pro učinění závěrů jsou nejprve popsány nejdůležitější ekonomické teorie, které vysvětlují chování investora obecně. Nejvýznamnější část práce se již věnuje investorovi jako jednotlivci, popisuje jeho motivace, očekávání, vstup na trh, adaptaci na riziko a v závěru i duševní hygieně. V poslední části jsou vybraná teoretická data podrobena výzkumu, který je založen na dvou rozhodovacích hrách. Závěry jsou pak učiněny jak z výsledků jednotlivých her, tak jejich porovnáním.