Porovnání investičního prostředí České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska - Petkova, Polina (2013)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku přímých zahraničních investic směřujících do státu Visegrádské čtyřky, tzn. do České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska, které si v současné době přímo konkurují. Hlavním cílem práce je zhodnotit současné investiční prostředí států včetně investičních pobídek, které jsou dostupné pro potenciální investory. První část práce definuje pojem "přímá zahraniční investice" a vymezuje její druhy. Následně je vytvořen komplexní přehled o tvorbě přímých zahraničních investic, včetně vymezení hlavních lokalizačních faktorů. Druhá část diplomové práce analyzuje atraktivitu investičního prostředí v zemích Visegrádské čtyřky z hlediska makroekonomické stability, dostupných investičních pobídek, trhu práce, dopravní infrastruktury a daňové zátěže investic. Na závěr jsou shrnuty poznatky o investiční atraktivitě jednotlivých zemí a zhodnocená relevance vybraných teoretických přístupů. Metodologie diplomové práce se opírá o tradičně používané metody ekonomické analýzy, zejména metodologii komparace. Expertní metoda byla použitá ve formě odborných diskuzí a konzultací s odborníky aktivními v oblasti faktického investování a investičního poradenství.