Evropská právní politika v oblasti přistěhovalectví - Hermanová, Jana (2013)
Cílem této diplomové práce je přiblížení aktuální právní úpravy přistěhovalectví v Evropské unii. První kapitola je věnována vysvětlení pojmu migrace s popisem migračních teorií a shrnutí možných příčin a následků, které s sebou přistěhovalectví přináší. Druhá kapitola se zabývá vývojem migrační politiky Evropské unie. Třetí kapitola popisuje současnou právní úpravu přistěhovalectví. Poslední částí této práce je analýza soudních rozsudků vydaných Soudním dvorem Evropské unie v oblasti přistěhovalectví.