Možnosti využitia Business Intelligence nástrojov v cloude - Roman, Martin (2013)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou Business Intelligence nástrojov v cloude ako jedného z hlavných trendov v tejto oblasti. BI nástroje v cloude sa začali vo väčšej miere presadzovať po tom, ako si spoločnosti začali uvedomovať dôležitosť analýzy svojich dát, pre získanie konkurenčnej výhody. Pre vysoké náklady na implementáciu BI, začali spoločnosti objavovať aj nástroje, ktoré je možné implementovať a prevádzkovať s výrazne nižšími nákladmi, mimo vlastnej infraštruktúry. Praktická časť práce je zameraná na analýzu a porovnanie dnes používaných BI cloudových nástrojov. Analýza je založená na praktických príkladoch, ktoré by mali vybrané riešenia otestovať pre využitie vo firemnom sektore menších a stredne väčších podnikov. Každé vybrané riešenie je analyzované z viacerých oblastí a ohodnotené. Cieľom práce je okrem analýzy aj vyhodnotenie najvhodnejšieho riešenia pre spoločnosti aj s definovaním potenciálnych výhod a obmedzení, ktoré môžu implementáciu a prevádzku sprevádzať.