Analýza požadavků na software v prostředí bankovní instituce - Theier, Radek; Bruckner, Tomáš, 1974-; Benešovský, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce se zabývá řízením požadavků jakožto jednou z klíčových oblastí vývoje softwarových aplikací. Pomocí požadavků budoucí uživatelé vyjadřují své potřeby a cíle, s jejichž naplněním jim má vyvíjená aplikace pomáhat. Jejich správnost a úplnost jsou tak kritické pro úspěch každého softwarového projektu. Hlavním cílem práce je stanovení kro-ků nutných pro zlepšení kvality požadavků na reálném projektu z prostředí velké české finanční instituce. Toho je dosaženo analýzou stávajícího procesu zpracování požadavků i vzorku samotných požadavků. Součástí provedené analýzy je i revize aktuálního nastavení používaného nástroje pro správu požadavků Atlassian JIRA. Na základě analýzy jsou identifikovány zásadní nedostatky a následně pak navrženy konkrétní kroky pro jejich odstranění. V rámci těchto kroků je mimo jiné vytvořen i návod pro správné zadávání požadavků či seznam kontrolních otázek pro různé aktéry v procesu zpracování požadavků. Ve své teoretické části pak práce přináší ucelený přehled vybraných technik a postupů vhodných pro sběr a analýzu požadavků. U každé z uvedených technik je zhodnocena vhodnost jejího použití na IT projektech v prostředí velké české banky. Tento přehled může sloužit jak začínajícím analytikům jako sbírka nejlepších praktik, tak i seniorním analytikům jako přehled možných oblastí pro jejich další profesní rozvoj.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses