Právní úprava smluv uzavřených na dálku dle nové směrnice o právech spotřebitelů - Podhrázská, Lucie (2013)
Ochrana spotřebitele je jednou z hlavních oblastí, na které se Evropská unie v poslední době hodně zaměřuje. Vzhledem k postupnému vývoji v technické komunikaci začaly nabývat na významu smlouvy uzavřené na dálku, jejichž problematice se věnuje tato práce. Cílem práce je představit a poravnat právní úpravu těchto smluv obsaženou v nové směrici 2011/83/EU o právech spotřebitelů s původní směrnicí 97/7/ES o ochraně spotřebitele v případě smluv uzavřených na dálku. Práce představuje nedostatky původní směrnice, důvody, které vedly k vytvoření směrnice nové a změny, které nová směrnice zavádí. Obsahem práce je taktéž analýza vybraých rozsudků Soudního dvora EU týkajících se směrnice 97/7/ES.