Regionální analýza nezaměstnanosti v ČR z pohledu kohezní politiky - Mach, Martin (2013)
Cílem této diplomové práce je charakterizovat a posoudit, do jaké míry kohezní politika EU zohledňuje pro ČR jako členský stát regionální rozdíly v nezaměstnanosti. V teoretické části diplomové práce je představena nezaměstnanost v rovině ekonomické teorie. Praktická část je zaměřena na vývoj nezaměstnanosti v České republice a její srovnání s Evropskou unií, přičemž je krátce představena kohezní politika EU. Následuje stěžejní část diplomové práce analyzující regionální nezaměstnanost v České republice. Z hlediska vybraných ukazatelů je také poukázáno na výrazné regionální disparity trhu práce. V navazující kapitole je s pomocí dostupných dat analyzována kohezní politika EU a je přiměřeně odpovězeno na cíl diplomové práce.