Motivace a spokojenost zaměstnanců ve vybrané organizaci - Bošková, Markéta (2013)
Cílem diplomové práce je vyhodnocení motivace a spokojenosti zaměstnanců ve vybrané organizaci. Práce je rozdělena do dvou částí -- teoretické a praktické. Práce nejprve vymezuje teoretická východiska motivace a spokojenosti a blíže charakterizuje projektivní metodu tzv. techniku barvově-slovních asociací (CAT) z konceptu Balance Management. V praktické části práce je pak představena samotná organizace, ve které byl výzkum realizován a je zde uvedena metodika výzkumu. V rámci metodiky výzkumu byl zvolen dotazníkový průzkum, který se zaměřuje na 7 oblastí motivace a spokojenosti včetně 25 zkoumaných faktorů, dále byly uskutečněny individuální osobní rozhovory s vybraným vzorkem zaměstnanců a byla použita již zmíněná projektivní metoda. Stěžejní bod praktické části práce tvoří vyhodnocení výsledků výzkumu z pohledu všech využitých výzkumných metod. Jsou zde porovnány jednotlivé výsledky a na závěr navržena doporučení na zlepšení stávající situace v organizaci. Tato závěrečná doporučení se mohou stát v budoucnu podkladem pro vypracování optimálního motivačního programu, neboť v současné době není v organizaci zpracován.