Progresivne trendy koľajovej dopravy v Japonsku - Barlík, Branislav (2013)
Práca sa komplexne zaoberá železničnou dopravou v Japonsku. Popisuje históriu japonských železníc od ich vzniku až po dnešnú dobu, keď je Japonsko vedúcou krajinou na poli osobnej železničnej dopravy. Pozornosť je venovaná hlavným železničným prepravcom a vysokorýchlostnej železnici Šinkansen. Ďalej popisuje moderný systém Maglev, ktorý sa momentálne buduje v Japonsku. V rámci analytickej časti je práca venovaná jednoduchým finančným ukazovateľom a analýze špecifík japonského železníc. Záverom autor porovnáva konkurencieschopnosť Šinkansenu voči ostatným druhom dopravy na dvoch rozdielne dlhých trasách a hľadá odpoveď na otázku ako zmenia nové formy železničnej dopravy Japonsko.