Finanční analýza společnosti AB, a.s. - Láníková, Kristýna (2013)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit finanční situaci podniku Elektroline, a.s. s důrazem na určení přínosu pro vlastníky. Rozebrány budou zejména poměrové ukazatele likvidity, rentability, aktivity a zadluženosti. Pro hlubší pohled na faktory určující přínos pro vlastníky je uveden také DuPontův pyramidový rozklad rentability vlastního kapitálu ROE. Samotná přidaná hodnota je kvantifikována pomocí ukazatele EVA. K určení finančního zdraví podniku dále slouží indexní modely IN založené na statistické analýze dat jiných českých podniků. Na závěr je zpracována analýza pracovního kapitálu, jež zaznamenává vývoj oběžných aktiv a po očistění o dlouhodobé položky také stav čistého pracovního kapitálu.