Alkonomie - Čihák, Jakub (2013)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi hospodářským cyklem a spotřebou alkoholu na datech České republice a jednotlivých krajích v období 1994-2011. Základní otázkou této práce je, jestli je spotřeba alkoholu procyklická, či proticyklická. Tuto otázku si už pokládali v mnoha pracích (Ruhm, Black, 2002). Na rozdíl od amerických studií, kde vychází spotřeba procyklická, mé výsledky studie ukazují, že zhoršení hospodářských podmínek má za následek zvýšenou spotřebu alkoholu ve společnosti a značí mi tedy proticykličnost. Také jsem zjistil, že rozvody mají pozitivní vliv na spotřebu alkoholu, kdežto reálná cena má negativní vliv.