Alkonomie - Čihák, Jakub; Běláčková, Vendula, 1982-; Hřebík, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi hospodářským cyklem a spotřebou alkoholu na datech České republice a jednotlivých krajích v období 1994-2011. Základní otázkou této práce je, jestli je spotřeba alkoholu procyklická, či proticyklická. Tuto otázku si už pokládali v mnoha pracích (Ruhm, Black, 2002). Na rozdíl od amerických studií, kde vychází spotřeba procyklická, mé výsledky studie ukazují, že zhoršení hospodářských podmínek má za následek zvýšenou spotřebu alkoholu ve společnosti a značí mi tedy proticykličnost. Také jsem zjistil, že rozvody mají pozitivní vliv na spotřebu alkoholu, kdežto reálná cena má negativní vliv.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses