Kontrola fúzí z pohledu ochrany hospodářské soutěže v EU a USA - Ventová, Kateřina; Zajíček, Miroslav, 1975-; Pfeifer, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato diplomová práce měla za cíl porovnat přístup EU a USA ke kontrole fúzí z hlediska ochrany hospodářské soutěže a potvrdit hypotézu, že k sobě tyto dva přístupy konvergují, přesto mezi nimi stále existují rozdíly. K dosažení cíle bylo použita metoda komparace. Potřebné informace byly získány ze souvisejících právních předpisů, odborných článků a monografií. Výsledkem práce je zjištění, že v posledních letech, zvláště po reformě kontroly fúzí v EU v roce 2004, byl sjednocen názor EU a USA na to, jak vůbec identifikovat poškození hospodářské soutěže a došlo ke konvergenci v přístupu k horizontálním fúzím. V oblasti nehorizontálních fúzí existují stále značné rozdíly, protože USA se v tomto směru hlásí k odkazu chicagské školy, zatímco přístup EU je založen spíše na post-chicagské ekonomii. Další rozdíly lze nalézt v tom, že systém kontroly fúzí v USA je soudní, zatímco v EU je administrativní. Kromě toho je v USA při vyšetřování více využíváno kvantitativní analýzy. Tato zjištění dokazují i argumenty EU a USA v případech fúzí GE/Honeywell a DB/NYX, ve kterých každá z jurisdikcí došla k jinému rozhodnutí.
Vedoucí práce: Miroslav Zajíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses