Kvantitativní uvolňování peněz a jeho vliv na českou ekonomiku - Řehák, Martin; Petrášek, František, 1934-; Misic, Viktorija; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce analyzuje dopady kvantitativního uvolňování peněz při jeho případném zavedení Českou národní bankou. Tento v českém prostředí nový nástroj monetární politiky by sloužil jako prostředek boje s hospodářským cyklem. V prostředí hlavních úrokových měr blížících se nule se stále snižují možnosti centrálních bank v oblasti provádění monetární politiky. Konvenční nástroje se stávají nedostatečnými. Stále více centrálních bank proto uvažuje o rozsáhlejším zavedení relativně nového nástroje. Kvantitativní uvolňování v současnosti používá například americký FED či ECB. Cílem diplomové práce je posouzení přínosů zavedení kvantitativního uvolňování peněz Českou národní bankou a její schopnosti ovlivňovat hospodářský cyklus svými zásahy. Základní principy fungování kvantitativního uvolňování peněz v reálné ekonomice jsou aplikovány na malou otevřenou ekonomiku. Výstupem je zhodnocení nákladů a benefitů plynoucích ze zavedení kvantitativního uvolňování. V diplomové práci jsou analyzována nejaktuálnější data z ekonomik, kde je nástroj kvantitativního uvolňování peněz využíván. Výsledky analýzy slouží k vytvoření jednoduchého univerzálního modelu fungování kvantitativního uvolňování, který je s přihlédnutím k vybraným unikátním vlastnostem české ekonomiky aplikován na české prostředí. Na základě takto vytvořeného modelu jsou navrženy tři možné scénáře vývoje ekonomiky po zavedení kvantitativního uvolňování ČNB v závislosti na fázi hospodářského cyklu.
Vedoucí práce: František Petrášek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses