Analýza reálné konvergence vybraných nových členských zemí eurozóny - Polakovič, Martin (2013)
Tato diplomová práce se zabývá problémem reálné konvergence nových členských zemí eurozóny. Vývoj v posledních letech v Evropě totiž jasně ukázal, že měnová unie je vhodná pouze pro stejnorodou skupinu států. Hlavním cílem práce je na základě empirických dat analyzovat průběh konvergence Slovenska, Slovinska a Estonska po roce 2000 a odpovědět na otázku, která ze zmíněných zemí byla na vstup do měnové unie nejlépe připravena. Metodou zkoumání je analýza historických časových řad a regresní analýza. Hlavním závěrem práce je, že nejvyšší míry konvergence dosáhlo Slovinsko, ale nejnižší náklady na vstup do eurozóny mělo Estonsko. V závěrečné části práce je provedena vlastní předpověď budoucího vývoje reálné konvergence až do roku 2030. Teoretickým základem prognózy je Solowův růstový model a z něj plynoucí teorie konvergence.