Vliv typu pravděpodobnostního rozdělení poptávky na velikost objednávky - Naglová, Martina; Fábry, Jan, 1967-; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Práce se zabývá stanovením velikosti objednávky při stochastické poptávce z pohledu nákladové a ziskové funkce. Při stochastické poptávce není známa výše poptávky, je známo pouze její pravděpodobnostní rozdělení. Hlavním cílem je transformace vzorců pro různá pravděpodobnostní rozdělení poptávky. V nákladové funkci je nutné stanovit velikost objednávky tak, aby nákladová funkce byla minimální. Je třeba uvažovat bipolární strukturu nákladů, ve které skladovací náklady s výší objednávky rostou a pořizovací náklady s výší objednávky klesají. V ziskové funkci je zkoumáno, zda je možné dosáhnout vyššího zisku pomocí kontraktu s ostatními články dodavatelsko-odběratelského řetězce a jak to ovlivní velikost objednávky.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses