Sociální služby a jejich dostupnost ve Zlínském kraji - Ponížilová, Kateřina; Kouřilová, Jana, 1960-; Kadeřábková, Jaroslava, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato diplomová práce si klade za cíl zmapovat a analyzovat dostupnost sociálních služeb ve Zlínském kraji. Specifická pozornost je věnována území Vsetínska s cílem zhodnotit rozsah, strukturu poskytovatelů a dostupnost sociálních služeb v této periferní oblasti České republiky. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V úvodu teoretické části jsou definovány základní pojmy, následuje rešerše zaměřená na fungování sociálních systémů Slovenska, Německa a Velké Británie. V návaznosti je popsána sociální politika České republiky, spolu se souvisejícími zákony, strukturou poskytovatelů sociálních služeb a zapojením neziskového sektoru. V rámci teoretické části práce je zpracována komparace sociálního systému České republiky s výše zmíněnými státy Evropy. Závěr je věnován problematice komunitního plánování, tvorbě a výhodám, které jsou s jeho zpracováním spojeny. Praktická část práce se zabývá sociálními službami ve Zlínském kraji. Pozornost je zaměřena na strukturu a typologii sociálních služeb a jejich dostupnost pro obyvatele kraje, na komunitní plán a jeho uplatnění, nejen v rámci celého Zlínského kraje, ale také v jeho jednotlivých okresech. Součástí praktické části je detailnější analýza sociálních služeb v okrese Vsetín, představení jeho komunitního plánu, specifikace poskytovaných sociálních služeb na jeho území, struktura těchto služeb a problémy spojené s jejich poskytováním. Metody využité při zpracování tématu diplomové práce jsou analýza, rešerše, komparace, metody terénního výzkumu a syntéza získaných poznatků.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses