Účel a implementace snímání otisků prstů v osobních počítačích - Varadinov, Petr; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Rais, Aziz Ahmad; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tato diplomová práce se zabývá rozpoznáváním otisků prstů aplikovaným v osobních počítačích. Téma je rozebráno chronologicky v historickém kontextu a také v kontextu s jinými biometrickými metodami. Práce podává ucelený přehled problematiky počínaje fyzickou úrovní, přes hardwarové komponenty, softwarovou architekturou konče. Zvýšená pozornost je věnována programování podpory rozpoznávání otisků prstů do uživatelských aplikací. Cílem práce je zasadit křemíkovou snímací technologii otisků prstů do historického kontextu a popsat její vývoj ve spojení s osobními počítači až do současnosti, poskytnout výsledky průzkumu trhu se snímači otisku prstu používanými v osobních počítačích, vypracovat přehled funkcí dosažitelných běžným koncovým uživatelem a průzkum trhu se softwarem, vytvořit přehled a srovnání dostupných vývojářských balíčků (SDK) a programovacích rozhraní (API) používaných pro popisované snímače otisku prstu a implementovat ukázkovou aplikaci komunikující se snímačem otisku prstu. Pro dosažení těchto cílů bylo použito rešerší a průzkumu trhu, spolu s využíváním vlastních praktických zkušeností z tohoto oboru a dále vlastním inovativním přístupem k aplikaci této technologie v ukázkovém programu. Práce je rozdělena do sedmi kapitol, z nichž kapitoly dva až šest jsou přímo věnovány problematice jednotlivých cílů práce. Přínosem práce je doplnění chybějícího pohledu na problematiku z pozice koncového uživatele a aplikačního programátora. Práce dále umožňuje orientaci na trhu se snímači otisku prstu a softwarem pro ně. Poukazuje na možnosti rozšíření této technologie a poskytuje detailní rozbor softwarové vrstvy spolu s ukázkami programování pro použití této technologie. Inovací v oblasti vstupních zařízení osobního počítače je ukázková aplikace umožňující ovlád
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses