ANALÝZA VÝVOJE ZADLUŽENOSTI DOMÁCNOSTÍ V ČR V LETECH 2000 - 2011 - Kučerková, Zuzana (2013)
Cílem diplomové práce je analýza vývoje úrovně zadlužení domácností v České republice v letech 2000 - 2011, příčin tohoto zadlužování a analýza využití nástroje oddlužení. Teoretická část práce je zaměřena na ekonomické, sociální a právní aspekty v problematice zadlužování domácností. Obsahem praktické části je analýza statistických dat popisujících vývoj úrovně zadluženosti domácností v letech 2000 - 2011 za pomoci sledování absolutních i relativních ukazatelů měření. Dále je uskutečněna analýza využití nástroje oddlužení v České republice v období let 2008 - 2012. Na základě provedené analýzy jsou navrženy způsoby vedoucí ke zlepšení situace zadlužených domácností. Zvláštní důraz je kladen na relativně novou skupinu ohrožených domácností - důchodce a rovněž jsou definovány příčiny vzniku tohoto jevu.