PROGRAMY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ VYLOUČENÝCH SKUPIN OBYVATEL SE ZAMĚŘENÍM NA ROMY V LETECH 2007 – 2012 - Koudelková, Olga (2013)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku postavení příslušníků romského etnika v majoritní společnosti a posuzuje snahy veřejného a soukromého sektoru o zlepšení jejich sociální situace během období 2007-2012. Zkoumá způsoby spolupráce s touto minoritou a hodnotí úspěšnost intervencí, směřující k vyššímu sociálnímu začlenění. Posuzuje efektivitu vybraných integračních programů z hlediska nákladovosti a měřitelných výstupů. Práce dokumentuje, že Romové patří mezi skupinu obyvatel, vyžadující dlouhodobou zvláštní pozornost. Dosavadní způsob života Romů má negativní vliv na úroveň jejich zaměstnanosti, vzdělání, bydlení i zdraví. Je prokázána platnost hypotézy, že charakter romského etnika vyžaduje účinnější nástroje k řešení dlouhodobé nezaměstnanosti i ostatních oblastí společenského života. Při hledání vhodných řešení je žádoucí spolupráce s dalšími evropskými zeměmi, které stojí před podobným problémem.