PROGRAMY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ VYLOUČENÝCH SKUPIN OBYVATEL SE ZAMĚŘENÍM NA ROMY V LETECH 2007 – 2012 - Koudelková, Olga; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku postavení příslušníků romského etnika v majoritní společnosti a posuzuje snahy veřejného a soukromého sektoru o zlepšení jejich sociální situace během období 2007-2012. Zkoumá způsoby spolupráce s touto minoritou a hodnotí úspěšnost intervencí, směřující k vyššímu sociálnímu začlenění. Posuzuje efektivitu vybraných integračních programů z hlediska nákladovosti a měřitelných výstupů. Práce dokumentuje, že Romové patří mezi skupinu obyvatel, vyžadující dlouhodobou zvláštní pozornost. Dosavadní způsob života Romů má negativní vliv na úroveň jejich zaměstnanosti, vzdělání, bydlení i zdraví. Je prokázána platnost hypotézy, že charakter romského etnika vyžaduje účinnější nástroje k řešení dlouhodobé nezaměstnanosti i ostatních oblastí společenského života. Při hledání vhodných řešení je žádoucí spolupráce s dalšími evropskými zeměmi, které stojí před podobným problémem.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses