Novinky, s ktorými prišla Java 7 - Staš, Jakub (2013)
V súčasnej dobe existuje široká paleta programovacích jazykov a platforiem, ktoré vývojá-rom poskytujú komplexnú sadu nástrojov pre implementáciu rôznych aplikácii -- od mobil-ných zariadení, cez desktop aplikácie až po serverové aplikácie. Platforma Java je už niekoľko rokov jednou z najpopulárnejších volieb pre realizáciu softwarových projektov. Za 23 rokov vývoja platformy jazyk Java prešiel mnohými výraznými zmenami a rozšíre-niami. Aktuálna verzia jazyka Java priniesla viaceré zmeny, ktorých popis má význam nie len pre vývojárov, ale aj širšiu odbornú verejnosť. Preto táto práca pokrýva zmeny, ktoré prinieslo vydanie verzie 7. Okrem stručného historického poohliadnutia sa do minulosti a historického vývoja plat-formy a popisu syntaktických zmien je práca zameraná aj na popis a analýzu zmien v kniž-niciach, ktoré sú s ňou dodávané. Primárne sa jedná o zmeny v knižnici NIO (New I/O), ktorej aktuálna verzia nesie názov Non-Blocking I/O (NIO.2). Zmeny v tejto knižnici boli výrazné, avšak zostali odbornou verejnosťou pomerne nepovšimnuté. Táto situácia si vy-slúžila pomenovanie "tichá revolúcia". Dôležitou súčasťou je aj popis ostatných zmien v iných knižniciach ako aj vo virtuálnom stroji jazyka Java.